HET EFFECT VAN COMPRESSIEKLEDING

Welk effect heeft compressiekleding op een tijdrit?

In dit onderzoek:

  • Wat is het effect van compressiekleding op een tijdrit?


Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen: "Voor (top)sport is het verbeteren van prestaties belangrijk. Het dragen van compressiekleding kan interessant zijn om het herstel te bevorderen. Een probleem is echter dat het herstel moeilijk meetbaar is".
In februari 2012 is er daarom onderzoek gedaan waarbij is gekeken naar het effect van compressiekleding. Het mooie van dat onderzoek is dat het effect van compressiekleding is onderzocht aan de hand van prestaties die zijn geleverd tijdens een tijdrit van 40 kilometer.
De onderzoekers concludeerden: "Het dragen van graduele compressiekleding tijdens het herstel lijkt de moeite waard en het is onwaarschijnlijk dat het schadelijk is voor getrainde duursporters."

Het onderzoek
Aan het onderzoek deden 14 mannelijke deelnemers mee met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar. Ze droegen graduele compressiekleding over de gehele lengte van het been, óf ze kregen kleding die er hetzelfde uitzag maar geen compressie bewerkstelligde (placebo-kleding).
De sporters reden een tijdrit van 40 kilometer. Een groep van 7 personen droeg compressiekleding en de andere 7 droegen andere kleding. Na 24 uur herstel met compressiekleding reden de sporters hun tweede tijdrit van 40 kilometer, maar dan in gewone fietskleding.
Na een week werd dit experiment herhaald waarbij de renners die eerst compressiekleding droegen tijdens het herstel en nu de niet-compressiekleding kregen, en andersom. Er werd gecontroleerd dat de deelnemers voorafgaand aan zowel de eerste als de tweede test hetzelfde hadden gegeten, gedronken en getraind. 

Het bleek dat de registratie van de tijdrit waarbij graduele compressiekleding was gedragen 1,2% beter was dan na het dragen van de placebo-kleding. Het vermogen was 3,3% groter.

Conclusie
Als je een tijdrit rijdt van 40 kilometer die je eerst rijdt met een snelheid van 42 kilometer per uur, dan rijdt je deze na het dragen van graduele compressiekleding 41 seconden sneller.


Bron: Test uit het magazine Fiets (2012).

 

Meer lezen?

 

Relevante blogs


Uitgelicht

Steeds meer voetballers ontdekken compressiekleding!

Steeds meer (prof)voetballers dragen compressiekleding en ontdekken de voordelen ervan. 
Lees meer..Knap'man Zoned Compression Shorts

Deze revolutionaire compressiebroek helpt lies- en hamstringblessures voorkomen en het herstel na inspanning versnellen.
Lees meer..


KLANTENSERVICE: 0228-593359
Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur