WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Werking van compressiekleding steeds vaker wetenschappelijk onderzocht


Compressiekleding is een bekend fenomeen binnen de duursporten. Bij andere sporten is het gebruik van compressiekleding nog minimaal.
Steeds meer (top)sporters ontdekken nu de voordelen.

Hieronder vindt u een overzicht van een aantal interessante (wetenschappelijke) onderzoeken op het gebied van compressiekleding. De teksten zijn vertaald vanuit engelse uittreksels.
 
LET OP: De compressiekleding die wordt gebruikt in de onderzoeken, is qua compressieniveau niet te vergelijken met de compressiekleding van Knap'man. 25% en 45% compressie is uniek!Terugkomen van een blessure met compressieshorts
Juli 2014.
Chaudhari AM1, Jamison ST, McNally MP, Pan X, Schmitt LC. (1Department of Orthopaedics, The Ohio State University, Columbus, OH, USA)

Sporten als hockey en voetbal zijn sporten met een verhoogde kans op liesblessures. Sporters kiezen er steeds vaker voor om compressieshorts te dragen met gerichte compressie, ter preventie en herstel van blessures aan de heupadductoren (spieren rondom het heupgewricht).

Lange, excentrische contracties staan erom bekend dat zij liesblessures (kunnen) veroorzaken of verergeren. Het is echter niet bekend of compressieshorts een positief effect hebben op de spieractiviteit van de heupadductoren.

In dit onderzoek is een experiment gedaan onder 29 gezonde individuen die nooit eerder serieuze blessures hadden gehad. Onderzoekers hebben deze mensen loopoefeningen laten uitvoeren met onverwachte manoeuvres (45 graden draaien).
Een deel daarvan droeg shorts met compressie en een deel (controlegroep) droeg shorts zonder compressie.

Hierbij is door middel van elektromyografie de elektrische activiteit van de spieren gemeten. Daarnaast is ook de 'Ground Force Reaction' (de kracht die wordt uitgeoefend door de grond op het lichaam als deze de grond raakt) gemeten.

De gemiddelde spieractiviteit in het standbeen was significant lager bij degenen met de compressieshort.
Het dragen van gerichte compressieshorts lijkt dus samen te gaan met een beperking van de spieractiviteit in de heupadductoren.
Sporters die bijvoorbeeld terugkomen van een blessure kunnen dus zeker profijt hebben bij het dragen van compressieshorts. De spieractiviteit (bijvoorbeeld spiertrillingen) neemt daardoor namelijk af.

  

KLANTENSERVICE: 0228-593359
Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur