HET FENOMEEN COMPRESSIEKLEDING

Compressiekleding; wat is dat nou precies?

Compressiekleding:

  • Wat is compressiekleding eigenlijk?
  • Wat doet compressiekleding?
  • Hoe werkt compressiekleding?


Wat is compressiekleding eigenlijk?

Steeds meer sporters ontdekken compressiekleding. Duursporters waren lange tijd de trendsetters, maar ook binnen andere sporten wordt steeds vaker gebruik gemaakt van compressiekleding. Maar wat is compressiekleding eigenlijk?

Compressiekleding is geen thermokleding, wat mensen vaak denken. Althans, het is meer dan dat. Compressiekleding zorgt er onder andere voor dat het lichaam koel blijft in de zomer, of juist lekker warm in de winter.
De belangrijkste eigenschap is uiteraard de compressie in de kleding. Compressiekleding bevat een bepaald percentage elastisch materiaal, waardoor er druk (compressie) ontstaat op de spieren en gewrichten. Bij goede compressiekleding is deze compressie zo verdeeld, dat er op bepaalde plaatsen meer compressie wordt geleverd en de spieren zo optimaal mogelijk worden ondersteund.
 

 

Wat doet compressiekleding?
Er wordt steeds vaker onderzoek gedaan naar de werking van compressiekleding, met verschillende onderzoeksresultaten. Uit sommige onderzoeken blijkt dat de kleding daadwerkelijk prestaties van sporters bevorderd, andere onderzoeken spreken dat tegen.
Uit een onderzoek uit 2012 kwam naar voren dat wielrenners een tijdrit over 40 kilometer 41 seconden sneller aflegden bij het dragen van (graduele) compressiekleding.
Inmiddels is ook gebleken dat compressiekleding blessures kan helpen voorkomen en sneller helpen herstellen.

Hoe werkt compressiekleding?
Afhankelijk van de compressiewaarde, kan compressiekleding een aantal bijzondere eigenschappen met zich meebrengen.

Spierondersteuning
Onderzoek heeft aangetoond dat spiervibraties, trillingen, leiden tot microschade in de spiervezels. Op het moment dat spiergroepen worden gestabiliseerd, nemen deze vibraties af. Hierdoor neemt de kans op mogelijke schade af.
Voor de preventie van blessures, lies- en hamstringblessures in het bijzonder, is dat een fantastische uitkomst.
Een hoge compressiewaarde in de compressiekleding kan het doel van spierondersteuning vergroten.

Verbeterde bloedcirulatie
Een ander belangrijk eigenschap van compressiekleding is het stimuleren van de bloedcirculatie in de spieren. Het afvoeren van afvalstoffen wordt hierdoor versneld. Een betere doorbloeding in de spieren kan leiden tot sneller herstel na inspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren vergroten, waardoor bijvoorbeeld kramp minder snel optreedt.
Om bovenstaande reden wordt compressiekleding ook steeds vaker gebruikt na sportieve inspanningen, om de herstelperiode te versnellen.

Houdingcorrigerend
Goede compressiekleding heeft ook een houdingcorrigerende werking. Ook dit hangt af van de compressiewaarde in de kleding. Tijdens het sporten, maar ook in het dagelijks leven, is een correcte houding belangrijk om klachten te kunnen voorkomen. Het dragen van compressiekleding stimuleert het lichaam een correcte, actieve houding aan te nemen; je 'core' wordt gestabiliseerd, je rug wordt extra ondersteund en je schouders worden naar achteren gelift.

Conclusie:
Compressiekleding is eigenlijk sportkleding met een aantal zeer bijzondere eigenschappen. Het kan onder andere blessures helpen herstellen en voorkomen en het herstel na zware inspanningen versnellen.


Meer lezen?

Relevante blogs


Uitgelicht

Steeds meer voetballers ontdekken compressiekleding!

Steeds meer (prof)voetballers dragen compressiekleding en ontdekken de voordelen ervan. 
Lees meer..Knap'man Zoned Compression Shorts

Deze revolutionaire compressiebroek helpt lies- en hamstringblessures voorkomen en het herstel na inspanning versnellen.
Lees meer..


KLANTENSERVICE: 0228-593359
Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur